Hvor ligger hesten begravet?

Normalt er der interesse for, hvor hunden ligger begravet, men det kan da også være interessant at vide, hvor hesten ligger begravet.

Historien går næsten 150 år tilbage i tiden, da Landbohøjskolens mure rejste sig her på Frederiksberg. Derfor er år 2008 et fødselsdagsår for vores gamle campus, og det bliver fejret på forskellig vis over hele Det Biovidenskabelige Fakultet, som Landbohøjskolen nu hedder efter sammenlægningen med Københavns Universitet. Vores hidtidige logo med kongekronen er udskiftet med den lille hest, der er ikke mindre end forarbejde til rytterstatuen på Amalienborg Slotsplads. Den lille hestestatue, der er af gips, er flyttet med fra Veterinærskolen på Christianshavn og er efter en bronzepatinering kommet til ære og værdighed i Forhallen ved Festauditoriet i Hovedbygningen. Da der skulle findes på et nyt logo til Fakultetet, var det oplagt at anvende hestestatuen som motiv, for Veterinærskolen blev i sin tid netop oprettet, fordi der var stor interesse for dyrlæger, der kunne holde Danmarks hestebestand godt gående. Sammen med hestestatuen indgår der også 3 kornaks i vores nye logo, og så er vi faktisk dækket godt ind, da Fakultetets hovedbeskæftigelse er inden for dyr, planter og ernæring.

Kommunikationskontoret har store planer med festligholdelsen af vores forestående jubilæum, og vi var et par stykker fra Haven, der var inviteret med til et brainstormingsmøde for at få ideer til Havens bidrag til fødselsdagen.

Foruden ekstra gratis rundvisninger i jubilæumsåret var det min plan at sætte vores nye hestelogo i påskeliljer tillige med teksten FREDERIKSBERG CAMPUS 150 ÅR, således at når foråret begyndte at spire frem, ville der også fremspire et ”fødselsdagsbed” på græsplænen.

På vores kopimaskine fik jeg forstørret hestelogoet op og indlagt det på et stykke målfast kvadreret papir. Derefter blev teksten lagt ind, og nu havde jeg en ide om, hvor mange løg der skulle medgå til projektet. Løgene blev bestilt, og da de efter en uges tid var ankommet, gik jeg i gang med det spændende projekt.

Selve hestelogoet bliver inden for en 4 meter bred ring, så der blev slået en pæl i centrum af ringen, og med et reb og en spade var det ret nemt at grave græstørv op i en perfekt cirkel.
Så godt så langt, for nu skulle teksten hakkes op af græsplænen. Egentlig havde jeg tænkt, at teksten skulle stå på lige linier, men undervejs fandt jeg ud af, at det var mere fikst, hvis teksten fulgte cirklen rundt. Så rebet blev igen monteret i centrum, og jeg fik lavet nogle smukke buer uden for cirklen som bund til teksten. Egentlig havde jeg regnet med 75 cm høje bogstaver, men i virkelighedens verden blev det indlysende, at de var alt for små, så de blev forøget til det dobbelte med en højde på 1½ meter. Hvert bogstav fik 70 cm i bredden at boltre sig på, og mellemrummet mellem hvert bogstav blev på 40 cm, og så kunne bogstaverne sættes af på bundlinien. Næste problem var, at hvert bogstav var smallere nærmest centrum end i den yderste del, og det er jo egentlig logisk, når der tænkes lidt efter, men hvordan skulle den så klares? Min skolelærdom blev fisket frem, og jeg kom til at tænke på Pythagoras’ gode, gamle læresætning. Så hvis jeg parallelforskød cirkelslaget, så kunne hypotenusen diagonalstilles, og når det blev opløftet i 2. potens, så passede pengene, og jeg havde de nydeligste bogstaver – smalle inderst og brede yderst.

Efter at have svedt og skåret bogstaver ud i en rum tid ærgrede det mig, at jeg ikke bare skrev HAVEN 150 år, men nu var jeg halvt inde i Frederiksberg, og det var for sent. Efter udskæringen blev løgene lagt i rillerne, og græstørven blev lagt på plads igen.

Så var det hestens tur, og jeg lavede et antal målepunkter inde i cirklen, og ved hjælp af en tommestok fik jeg lagt et reb, der blev pløkket fast til jorden, og så var det bare at fjerne græstørven inden for rebet, så det lignede vores hest. Egentlig blev det en meget smuk hest, som den lå der skåret ud i plænen, og det var tydeligt at se, at det hverken var en hund eller en elefant. Langs kanterne på hesten lagde jeg løgene næsten løg ved løg, og resten af hesten blev også fyldt godt ud med påskeliljeløg. Løgene er af sorten Tete a Tete, der er en lav tæt sort, og til hesten alene medgik der 1.100 løg og til hele projektet 2.495 løg.

Alt i alt tog det 2½ dag for én mand at udarbejde og gennemføre projektet og det incl. den tid, det tog utallige gange at forklare Havens nysgerrige gæster, hvad projektet egentlig gik ud på.
Bedet er beliggende midt i Haven på græsplænen mellem den store Ginko på Stenhøjen og Bülowsvej, men ud over lidt uorden i græsstråene er ikke noget at se nu. Vi må derfor pænt vente på foråret, og så håber jeg, at det også i påskeliljer ligner en begravet hest og ikke en hund eller en elefant, men det vil tiden vise.

Tilbage til forsiden