Aqua Lene - en blomst i Haven.

En historie af Kim Greiner.

På Landbohøjskolen har vi en skøn gammel have, og det var der en journalist fra modebladet Costume, der havde hørt om. Hun ringede derfor til Havens kontor og spurgte, om Haven måtte bruges som kulisse til fotografering af nogle mannequiner, hvilket jeg gav lov til, når bare de skrev Landbohøjskolens Have som lokation. Nogle dage efter ringede journalisten og spurgte, om der var et lokale, de kunne bruge til omklædning og styling, og da den bageste del af Havens kontor var ledigt den dag, fik de lov til at bruge kontoret.

Dagen kom og en flok uidentificerede damer kom og lånte nøglen til kontoret og fór ellers ind og ud. Damerne så både tynde og ganske nydelige ud, ligesom jeg havde forestillet mig mannequiner, men jeg kunne ikke rigtig se, hvem der var hovedpersoner, og hvem der var hjælpere, men den skaldede person med skægget fik jeg da identificeret som fotografen. Jeg måtte derfor spørge journalisten Charlotte, hvad det hele drejede sig om, og hun fortalte, at Costume ville bringe en artikel om Aqua Lene, og at det var hende, der skulle fotograferes. Så det var i høj grad hende, der var hovedpersonen, og de andre 5-6 skønne damer havde funktioner som stylist, stylistassistent, makeupdame, frisør og et par andre funktioner, jeg ikke rigtig havde styr på, men de gik helt ned til tåneglene. 

Lene havde jeg endnu ikke lokaliseret, for hun sad inde på kontoret og lod sig style op bag en halvt lukket dør, og jeg havde på fornemmelsen, at de godt kunne klare opgaven uden råd og vejledning fra seniorgartneren. Jeg havde dog fået at vide af fotografen, hvor optagelserne skulle starte og det omtrentlige tidspunkt, og jeg kan vel godt røbe her, at det kun tog 2½ time at få Lene til at se helt naturlig ud. 

En stor hvid rhododendron skulle være første baggrundskulisse, og efter at have spurgt om lov, havde et par andre gartnere og jeg, taget opstilling til lidt glofotografering. Så kom dejligheden, slank som et siv, selvom det kun var få måndeder siden, hun havde født sin søn Billy. Hvis man skulle forestille sig Barbie i levende live, kan det kun være Aqua Lene, som også lyder det borgerlige navn Lene Nystrøm. 

Det var en norsk avis, der første gang skrev Aqua Lene, og siden har det hængt ved, men det har Lene det heldigvis fint med, og ellers var der heller ikke en mors sjæl, der vidste, hvem der blev snakket om. I vore dage er Lene 32 år og er gift med sin tidligere Aquakollega Søren Rasted, og de har nu to børn og bor nogenlunde roligt i Birkerød, men sådan har det jo ikke været hele tiden. 

I 1997 sang hun i Danmarks største popgruppe Aqua til tops på alverdens hitlister med albummet Aquarium med bl.a. singlen ”Barbie Girl”, og den er den bedst sælgende skandinaviske single nogensinde, og det er endda i konkurrence med navne som bl.a. Abba. Efterfølgende hits som ”Doktor Jones”, ”My oh my” og ”Turn Bach Time” blev også internationale hits. Pengene rullede ind, men det havde også sin pris, for pressen var efter hende hele tiden, fordi hun var den eneste pige i bandet. Og man kan spørge sig selv, om det er lykken med horder af skrigende fans, da hun prøvede at spise middag i Tivoli med sine forældre, eller hvor fedt det er at ligger på stranden med paparazzi-fotografer siddende i en kødrand rundt om.
Bandet blev opløst i 2001 og med 28 millioner solgte plader er det den mest succesfulde danske musikgruppe nogensinde. 

På nettet er der 274.000 henvisninger til navnet Aqua Lene, så det var ikke en fru hvemsomhelst, der stod og smilede så sødt foran rododendronbusken i Landbohøjskolens Have. 
I løbet af eftermiddagen fik jeg da hilst ordentligt på Lene med hånd og det hele, og jeg fik snakket lidt med hende, når hun skulle ind og klæde om, og hun lovede at lægge en autograf til mig. Jeg troede, at en autograf bare var en underskrift på et stykke papir men blev glædeligt overrasket, da der på papiret stod: ”Hei Kim – Stort kys fra Lene” foruden de tre krydser, der vist betyder kys, kram og knus, og så lige et aftryk af hendes røde læber på papiret. Mange tak Lene, og nu hænger kysset i glas og ramme derhjemme.

Står der ikke i en eller gammel vise: ”Men pigen var havens allerdejligste pryd”, og det gjaldt også, da Lene en eftermiddag gæstede Landbohøjskolens Have.

Et stykke tid efter sendte ”Costume” et par magasiner til mig for ulejligheden, hvor artiklen med Lene kunne læses, samt en hel del havebilleder som baggrundskulisser for dejligheden. Her kunne også læses om Lenes yndlingsparfume, smykke, favoritdesignere, restaurant (Umami i St. Kongensgade i København), butik, shoppeby og yndlingssted i København (Botanisk Have, fordi hun elsker blomster) Hov, hov, der er da meget smukkere i Landbohøjskolens Have, med de blomstrende japanske kirsebær, magnolie og tulipaner i forårstiden, og senere de blomstrende roser og ikke mindst Danmarks største samling af sommerblomster. Så husk lige det, næste gang du gerne vil se blomster, og jeg giver gerne en rundvisning.

At det stadig har sin pris at have været en berømthed, kunne ses i Ekstra Bladet den 12. juni 2006 med kæmpeoverskriften på forsiden:” AQUA LENE I DRUKSKANDALE.” Alle læste forsiden og spiseseddelen ved kioskerne og blev forargede over hendes ”udskejelser”. Men hvem fik egentlig købt bladet og læste ”den frygtelige historie” inde i avisen. Ikke nogen, jeg har snakket med i hvert fald, men her er den så: Lene og hendes mand Søren samt nogle venner kørte i en lejet limousine fra vistnok Dyrehaven til Cafe Viggo på Frederiksberg. Bilen kørte påfaldende usikkert og blev meldt til politiet, der sætter en jagt ind på spritbilisten, der dog når frem til bestemmelsesstedet uden skader. Da chaufføren taler snøvlende og har en aggressiv adfærd, beder betjenten om en spiritustest. Det ender med, at chaufføren langer ud efter betjenten, der derfor lægger ham i håndjern ved cafeen, medens et antal øjenvidner står og glaner langt. Lenes rolle i drukskandalen, der krævede den store fede overskrift var, at hun havde siddet i en lejet limousine, der blev ført af en beruset chauffør.

Både Lene og Søren var rasende over Ekstra Bladets sensationsoverskrift, og et par dage efter var Søren Rasted i fjernsynet sammen med Ekstra Bladets redaktør. Jeg så selv udsendelsen, men sådan en redaktør er hverken til at hugge eller stikke i eller få et fornuftigt ord ud af, og han fastholdt sin ret til at skrive og fordreje alt for at lave en sensationsforside. Ynk, ynk, ynk sådan en skrotavis, og selvom jeg ikke kender Lene udover ovenstående, så har du min sympati, min ven.

De tre sidste dejlige billeder er fra Costume taget af fotograf Dennis Stenild. Billedet med blåregnen er taget lige udenfor Havens Kontor. Selvom jeg ikke har forstand på mode, så må jeg indrømme, at Costume er et ualmindeligt lækkert blad, så det er ikke så mærkeligt at det er Danmarks bedst sælgende modeblad. 

Landbohøjskolens Have der ligger Bülowsvej 17 på Frederiksberg er et besøg værd året rundt, også selvom Aqua Lene ikke er på besøg.

Tilbage til forsiden.