Jubilæumshistorie nr. 21 Aqua Lenes rhododendron. Af seniorgartner Kim Greiner.
Dagen kom, og en flok uidentificerede damer kom og lånte nøglen til kontoret og fór ellers ind og ud. Damerne så både tynde og ganske nydelige ud, ligesom jeg havde forestillet mig mannequiner, men jeg kunne ikke rigtig se, hvem der var hovedpersoner, og hvem der var hjælpere, men den skaldede person med skægget fik jeg da identificeret som fotografen. Jeg måtte derfor spørge journalisten Charlotte, hvem der var hvem, og hun fortalte, at ”Costume” ville bringe en artikel om Aqua Lene, og at det var hende, der skulle fotograferes. Så det var i høj grad hende, der var hovedpersonen, og de andre 5-6 skønne damer havde funktioner som stylist, stylistassistent, makeupdame, frisør og et par andre funktioner, jeg ikke rigtig havde styr på.
En stor, hvid rhododendron skulle være baggrundskulisse, og efter at have spurgt om lov havde et par andre gartnere og jeg taget opstilling til lidt glofotografering. Så kom dejligheden, slank som et siv, selvom det kun var få måneder siden, hun havde født sin søn Billy. Hvis man skulle forestille sig Barbie i levende live, kan det kun være Aqua Lene, som også lyder det borgerlige navn Lene Nystrøm. Det var en norsk avis, der første gang skrev Aqua Lene, og siden har det hængt ved, men det har Lene det heldigvis fint med, og ellers var der heller ikke en mors sjæl, der vidste, hvem der blev snakket om. I 1997 sang Aqua Lene i popgruppen Aqua albummet Aquarium til tops på alverdens hitlister med bl.a. singlen ”Barbie Girl”, og den er den bedst sælgende skandinaviske single nogensinde, og det er endda i konkurrence med navne som bl.a. Abba. Efterfølgende hits som ”Doktor Jones”, ”My oh my” og ”Turn Bach Time” blev også internationale hits.
På nettet er der 274.000 henvisninger til navnet Aqua Lene, så det var ikke en fru hvemsomhelst, der stod og smilede så sødt foran rododendronbusken i Fakultetets Have.
Et stykke tid efter sendte ”Costume” et par magasiner til mig for ulejligheden, hvor artiklen med Lene kunne læses, samt en hel del havebilleder som baggrundskulisser for dejligheden. Her kunne også læses om Lenes yndlingsparfume, smykke, favoritdesignere og yndlingssted i København (Botanisk Have, fordi hun elsker blomster) Hov, hov, der er da meget smukkere i Fakultetets Have med de blomstrende japanske kirsebær, magnolie og tulipaner i forårstiden, og senere de blomstrende roser og ikke mindst Danmarks største samling af sommerblomster. Så Lene, husk lige dét, næste gang, du gerne vil se blomster, og jeg giver gerne en rundvisning. Af seniorgartner Kim Greiner.
Samme år (1941) vandrede professor T. Kan fra Nankin rundt i grænseområderne imellem provinserne Hupeh og Szechuan syd for floden Yangtze-Kiang, der løber 60 km syd for byen Wan-hsien, kort fortalt i nogle fjerne utilgængelige dale i Kina. Den gode professor stødte pludselig på et træ, som han ikke kendte, og det viste sig at være et træ, som beboerne kaldte shuihsa, der oversat nærmest betyder vandgran eller vandlærk, selvom navnet ikke har relation til artens voksested. Beboerne i området anså bestemt ikke vandgranen for uddød, for den havde da stået der i al den tid, de kunne huske og mere til – det var kun resten af verden, der troede, den var uddød.
Udbredelsen af vandgranen i Danmark, vil jeg tro, er særlig stor i parcelhuskvarteret omkring ”Mønterne” i Vestskoven ved København. Antagelsen bygger på, at jeg i 1967 studerede til skovtekniker på Skovskolen i Nødebo, og som et led i uddannelsen fik vi til opgave at tilplante ”Mønterne”, der var det første stykke skov i Vestskoven. Navnet ”Mønterne” hentyder til, at pengene til plantningen var tilvejebragt ved at borgere og virksomheder havde bidraget med 5 kr. pr. træ for at sætte lidt skub i politikernes beslutning om at plante skov på Vestegnen. Blandt de forskellige træer, der skulle udplantes, var også en del vandgran, men det viste sig, at en hel del af de vandgran, vi plantede om dagen, blev gravet op igen om natten til vores store fortrydelse.
Som en sidehistorie til sidehistorien kan det nævnes, at Christian Thomsens træ står i den plantning som hedder Ministeregene, da hans træ ikke kom til at stå helt alene, for samme dag blev de fine indbudte gæster tilbudt at plante et egetræ på stedet. Der blev igen plantet træer i Ministeregene ved 10-års jubilæet i 1977 af miljøminister Niels Matthiasen og ved 25 års jubilæet i 1992 af miljøminister Per Stig Møller. Han ville dog ikke have, at hans træ skulle vokse op i skyggen af socialdemokratiske træer, så hans træ blev plantet et stykke vest for Ministeregene. Tilbage til Fakultetets vandgran - eller vandgraner - for vi har faktisk 3, hvoraf den ene står ved Villa Rolighed i en af haverne ved de gule længer, den anden i Sydhaven i den stedsegrønne samling ved biblioteket, og den sidste, der kun er et par meter høj, står på plænen ved fuglebadet mellem Thorvaldsensvej og Stenhøjen.
En anden gang havde jeg under en rundvisning som sædvanlig introduceret vandgranen som det forstenede træ, der nu står lyslevende i Haven. Enten havde jeg ikke forklaret det ordentlig, eller også havde en af havegæsterne ikke forstået det rigtigt, for hun kom med et meget interessant spørgsmål, der blot viser at befolkningen har virkelig høje tanker om Det Biovidenskabelige Fakultet, for spørgsmålet lød: ”Hvordan fik I egentlig liv i det forstenede træ?”
Af seniorgartner Kim Greiner.
Mammutterne vokser vildt i et ret lille område højt oppe i Sierra Nevada-bjergene i Californien, hvor der er set individer på næsten hundrede meter og med en diameter på 10 meter. Selvom de rigtigt store træer derovre kan være 2.000-3.000 år gamle, skal vi jo nok ikke regne med, at vores mammuttræer bliver lige så store. Vi må jo se i øjnene, at alting er større i Amerika, og det gælder både bilerne, burgerne, træerne og menneskene.
Frøene på mammutten er ganske små og vejer kun 4,7 mg, og hvis det ikke rigtig siger nogen noget, så er det en hel del mindre end kokosnødder, og det vil så sige, at når mammuttræet er udvokset, har det forøget sin vægt ca. 250 milliarder gange. Verdens mest kendte mammuttræ og også verdens største træ bærer navnet ”General Sherman” og står i Sequoia Nationalpark i Californien. Træet er målt til en højde på 83,8 meter og har en stammeomkreds i brysthøjde på over 31,3 meter, og efter sigende skulle det så indeholde 1.490 m3 træ.
Det er faktisk slet ikke så let at fastslå at et stående træs volumen, og i General Shermans tilfælde bombastisk fastslå, at det er verdens største træ. Der findes jo træer, der er højere, men når både højde og en stor stammediameter tages i betragtning, så løber Sherman volumenmæssigt af med sejren. Normalt måles diameteren på et stående træ i brysthøjde, men skovfolk måler i 1,3 meters højde og parkfolk i 1,5 meters højde, og ekstra forvirring kan opstå hvis træet står i skrånende terræn. Nogle vil måske endda snyde lidt på målene og gøre træet større, end det egentlig er, ved at skubbe målebåndet ind i hver sprække og ud over hver knude.
Mammuttræets bark er karakteristisk ved sin rødbrune farve og nålene ligner nærmest enebærnåle, men mærkværdigvis bliver det ofte forvekslet med redwood, der også er et kæmpetræ fra Californien, men hvor nålene nærmest ligner nålene på taks.
Fakultetets træ eller træer, for vi har to, er kun fra 1943, og derfor kun nogle rene grønskollinger, men især det ene er begyndt at tage godt for sig af retterne i Havens fede muld. Det står i den del af Haven, vi kalder Skoven, lige på hjørnet af to stier, hvor den ene går ind til Hovedbygningen. Det andet træ står på plænen ved siden af ”Abernes Skræk” nær Thorvaldsensvej. Af seniorgartner Kim Greiner.
Det er træarten Sequoia sempervirens, som der er tale om, og den hedder også redwood eller rødtræ på dansk, men det sidste navn er der ikke en mors sjæl, der kender. Redwooden vokser naturligt langs Nordamerikas Stillehavskyst fra det sydligste Oregon til syd for Monterey-bjergene i Californien, så denne kystnære træart er noget bedre vant, end det vi kan byde på her i landet. Navnet Sequoia henføres til Georg Guess med det indianske navn Sequoya, og han var søn af en cherokeekvinde og en europæisk indvandrer og gjorde sig bemærket ved at lave et cherokeealfabet og lærte indianerne at læse. Artsnavnet Sempervirens betyder slet og ret stedsegrøn på latin.
Af andre kæmpetræer, der næsten når redwoodens højde, kan nævnes douglasgran og eucalyptus, men hvilket træ der igennem alle tider har været verdens højeste træ, må stå hen i det uvisse. F.eks. er den douglasgran, som i 1895 blev fældet i Britisk Columbia og angivet til en højde på 127,1 meter, mere end tvivlsom, da det har vist sig, at fotografierne af træet var forfalskede. Fysisk er der også en grænse for, hvor højt et træ kan blive, for det er ikke muligt at vokse ind i himlen som en anden bønnestage. Vandforsyningen sætter simpelthen grænser for træernes vækst, for det kræver enorm energi at hæve vandforsyningen helt op til topknoppen i 100 meters højde. Flere ting gør sig gældende, men den vigtigste er nok, at der opstår luftbobler i vedkarrene, så vandbevægelsen går i stå, og toppen tørrer ud. Så selv ved de mest gunstige vækstbetingelser er det fysisk umuligt for et træ at kommer op over skønsmæssigt 122-130 meter.
En mørk formiddag den 11. december 1993 blev træet flyttet med en kæmpekran, medens TV Lorry filmede løs, og jeg fortalte om træet og flytningen, og meget passende havde filmfolkene valgt underlægningsmusikken ”California dream”. Redwooden kom ned i sit nye hul tæt omgivet af andre stedsegrønne, og derfor fik den en god chance for at leve videre, syntes vi i hvert fald. Nu var tidspunktet ikke ligefrem det mest gunstige, men den første sommer håbede vi da stadig på en lykkelig flytning, men næste vinter takkede den af, og i løbet af sommeren visnede alle nålene, og der stod kun en grøn vedbendsøjle tilbage.
Redwood ligner nærmest taks i nålene, men desuagtet bliver den ofte forvekslet med mammuttræet, der også er et af de californiske kæmpetræer, men mammuttens nåle er nærmest hen i retning af enebær.
Det er dog ikke kun lægfolk, der forveksler de to træarter, for det var også sket i Den Geografiske Have ved Kolding. For et par år siden var vi derovre på ekskursion, og vi blev vist rundt af overgartneren. I den udleverede brochure over haven havde jeg bemærket, at der stod redwood, og jeg glædede mig til at se træet. Da vi nærmede os stedet, spurgte jeg overgartneren, hvor redwooden stod, og han pegede stolt på et mammuttræ. Så måtte jeg bedrøve ham med, at det ikke var en redwood, men et mammuttræ, og at kortet så desværre nok var en lille smule forkert. Han var ikke meget for at give sig, så jeg måtte sende ham et par kviste, så han kunne se forskellen. Jeg har dog ikke hørt fra ham siden og aner ikke, om de har fået rettet i brochuren, og jeg kan da også godt se, at det er drønirriterende, når der kommer sådan en seniorgartner forbi, der skal spille klog. |